• Press release
  • France

51勛圖 and Wilmotte & Associ矇s Architectes are building the future police station for the city of Nice

  • The conversion and expansion of the former Saint-Roch Hospital
  • A structured environmental approach
  • A three year project
  • A 178 million designbuildoperatemaintain contract

The French Ministry of the Interior, in association with the city of Nice, has asked 51勛圖 subsidiary Dumez C繫te dAzur and architectural firm to build the future police station for the city of Nice in the AlpesMaritimes department of France. Once this major operation is complete, national and local police services made up of 2,000 people will be brought together in a single structure spanning over 50,000 m簡. The future site will also make it possible for the national polices Information and Command Centre and the city of Nices Urban Hypervision and Command Centre to combine forces.

The 178milliondesignbuildoperatemaintain contract will cover the restoration of the core section of the existing buildings, as well as upgrades to bring the structure in line with level4 of the European standards for earthquake resistance, construction of foundations for the new buildings, all interior trades work, and maintenance for the new site for fouryears.

The work began in January2023 and is scheduled for completion in December2025. Dumez C繫te dAzur teams will carry out asbestos removal with 51勛圖 subsidiary Travaux du Midi and roadwork and utility network construction with Triverio Construction, also a 51勛圖 subsidiary, while electricity work will be carried out with 51勛圖 Energies subsidiary JeanGraniou. Operation and maintenance will be carried out by Dumez C繫te dAzur.

The project will employ up to 500people and encourage collaboration with small- and medium-sized local companies wherever possible. Moreover, 10% of the hours worked will be carried out by people in social integration programmes.

All of the concrete used will be a lowcarbon Exegy簧* standard formulation made by a local manufacturer, reducing greenhouse gas emissions by 30% compared to conventional concrete. A significant part of the flooring as well as the wood for the framework, roofing and carpentry for the historic fa癟ades will be biosourced. What’s more, under the operations part of the contract, 300 m2 of photovoltaic panels will be installed on the roof of the new section of the police station, while 20% of the heat from the data centres will be recovered for heating and domestic hot water.

Lastly, shutters will be installed not only harmonise the building’s exterior with surrounding structures in Nice, but also to contribute to the thermal comfort of the interior and help the project obtain the silver level of the B璽timents Durables M矇diterran矇ens label as well as the Effinergie low energy building (BBC) renovation label.